W poszczególnych narządach wapń znajduje się w następujących ilościach: nerka zawiera 10 mg% wapnia, płuca 17 mg%, trzustka 16 mg%. serce 14 mg%, jelita 14 mg%, ślinianki 13 mg%, śledziona 9 mg%. jądra 8 mg%. Miejscem odkładania się wapnia są u kręgowców kości i zęby. Normalne dzienne zapotrzebowanie wapnia u człowieka waha się w granicach Od 0,4 – 2,0 g. Wahania te zależą od pokarmu. Japończycy, których głównym pokarmem jest ryż, otrzymują dziennie 0,4 g wapnia, Niemcy trzy razy więcej, to jest 1,2 g, a Finowie, którzy żywią się przeważnie nabiałem, do 5,3 g wapnia dziennie. W czasie pierwszej wojny światowej Niemcy otrzymywali z pokarmem najwyżej 0,2 g wapnia dziennie, co w związku z ogólną małą racją żywnościową wywoływało zmiany kostne o charakterze rozmięknienia kości (osteomalacia). Z pokarmów najwięcej wapnia zawiera mleko, ser, żółtko jaja, a z roślinnych pokarmów kapusta, szpinak, sałata, marchew i rzepa. [patrz też: hiperinsulinizm, wzgorek lonowy, motylki pro hiperinsulinizm ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: hiperinsulinizm urofort wzgorek lonowy
więcej młodych osób ma problemy z nadciśnieniem
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu klinika weterynaryjna[…]
Cała ta pisanina o witaminie C, E i różnych metalach obecnych w owocach